Асоціація традиційних продуктів та національних кухонь України
38 063 777 02 50
написати нам
Головна / Пoдiї / Навчання / Традиційні продукти: культурні та традиційні смаки національної кухні України

Традиційні продукти: культурні та традиційні смаки національної кухні України

Традиційні продукти: культурні та традиційні смаки національної кухні України

14-10-2015

13 жовтня у м. Вінниця відбувся «Фестиваль смаку», організований Асоціацією традиційних продуктів за підтримки ВНЗ "ЦПТО торгівлі та харчових технологій".

Учасниками фестивалю стали виробники традиційних регіональних продуктів Вінниччини, представники нацменшин із традиційними стравами, а також представники готельно-ресторанного бізнесу та студенти, професії яких у майбутньому будуть пов'язані із харчовою та переробною промисловістю - Торгово-економічного інституту і Торгово-економічного коледжу.

На заході відбулася презентація продуктів Барського району Вінницької області - колотухи, ковбасних виробів, мигалівського хліба та короваю. Також була представлена унікальна кулінарна література, найцінніша з якої датована 1911 роком. Майстер-клас із ліплення вареників супроводжувався їхньою подальшою дегустацією, що стосувалася й всіх інших страв та продуктів фестивалю.

Під час прес-конференції, що передувала дегустації, представник громадської організації "Асоціація традиційних продуктів та національних кухонь України" Олег Левченко, розповів про історію виникнення ідеї заснування Асоціації та проекту «Розвиток механізмів підтримки виробників традиційних продуктів за для забезпечення зайнятості та самозанятості на селі».

"У поляків є така страва, як "пєрогі рускє", тобто вареники із сиром. Одного разу я запитав, чому ж її відносять до традиційних страв польської кухні. "Нічого дивного, - почув у відповідь я. - Поїдьте в Китай, в одній із провінцій якого є 45 000 видів пельменів і спробуйте переконати їх, що ця страва не їхня традиційна". Мене це вмотивувало до того, щоб віднайти самобутні українські страви та продукти, які є властиві саме нашій кухні. Важливим моментом, який слід брати під уваги є і те, що на формування національної кухні мають вплив і кухні інших національностей, котрі проживають на тій чи іншій території. Як от: фарширована риба, котра є єврейською стравою, або "драніки", тобто деруни, що відносяться до білоруської кухні. Саме тому сьогодні ми і запросили представників нацменшин, щоби представити розмаїття смаку нашого регіону", - зазначив Олег Левченко.

Також під час заходу йшлося про сертифікацію традиційних продуктів у ЄС, що для України рано чи пізно стане теж вимогою. Як показує досвід нашого сусіда – Польщі – ця сертифікація сприяє розвитку можливостей для виробників продукції із сільських місцевостей, збільшує впізнаваність, довіру до виробника і має додану вартість. Також приклади корицинського сиру та агротуристичного господарства «Татарської юрти» ілюструють можливості застосування традиційних продуктів у агротуризмі, зеленому туризмі, мережі гастрономічних шляхів, що сприяють розвитку сільських територій. До того ж, проект, який реалізує Асоціація, покликаний продемонструвати, що традиційні продукти є одним із шляхів вирішення забезпечення зайнятості та самозайнятості на селі. Саме вивчений досвід Польщі дає підстави стверджувати, що ця галузь має перспективи для вирішення зайнятості молоді.

«Ми не дарма покликали на цей захід стільки молоді, - зазначив директор ВНЗ "ЦПТО торгівлі та харчових технологій" Валерій Дяків. – Ми прагнемо продемонструвати майбутнім кулінарам та рестораторам напрямок, що має на меті відродження українських традиційних страв і традицій».

Довідка: Проект «Розвиток механізмів підтримки виробників традиційних продуктів за для забезпечення зайнятості та самозайнятості на селі» реалізується за фінансової підтримки Проекту Агроінвест, який є проектом технічної допомоги, що фінансується Американським агентством з міжнародного розвитку USAID та Асоціація традиційних продуктів та національних кухонь України.