Асоціація традиційних продуктів та національних кухонь України
38 063 777 02 50
написати нам
Головна / Новини / Актуальне / У Вінниці школярі досліджували традиційні страви подільської родини

У Вінниці школярі досліджували традиційні страви подільської родини

У Вінниці школярі досліджували традиційні страви подільської родини

29-04-2015

На виставці-презентації були представлені зразки традиційних національних страв

Школярі досліджували традиційн

22 квітня на Вінницькій обласній станції юннатів пройшов обласний конкурс пошуково-дослідницьких робіт «Традиційні національні страви подільської родини». В ньому 24 райони представляв один учасник, (незалежно від віку), який був знавцем народної творчості, побуту, звичаїв і традицій.

 

Вони плекають українство!

Захід відкрила заслужений працівник освіти України, директор обласної станції юннатів Ольга Драгомирецька. Вона подякували учасникам конкурсу за шикарні експозиції та за те, що вони плекають українство в свій душі: носять вишиванки, досліджують місцеві традиції, звичаї, кухню тощо.    

На виставці-презентації були представлені зразки традиційних національних страв, фотозвіти та рецепти приготування наїдків. Після її перегляду журі переходило до оцінювання тематичних науково-дослідницьких робіт школярів.

– На всеукраїнському рівні такий конкурс проводиться один раз у п’ять років, а ми проводимо його щорічно. Адже бажаючих взяти участь в ньому завжди чимало, – зазначила координатор конкурсу, заступник директора Вінницької обласної станції юннатів Світлана Павлюк.

Козацьке харчування

10-класниця с. Дзигівка (Ямпільський район) Кристіна Васютинська залюбки займається пошуковою роботою.

– Я по крупинкам збираю минуле, прабатьківське. На цей конкурс представила особливі короваї, які печуть лише в нашому селі. Зокрема, цим займається коровайниця Ольга Рябокінь. Багато людей сьогодні цікавилися нашою незвичною кашею – це терті квасолі, які подають на Святий вечір. Також презентую традиційні українські страви – пампушки, деруни тощо, – каже Кристіна Васютинська.    

Одним з наймолодших учасників конкурсу був 11-річний Андрій Івасик з Гнівані (Тиврівський район). Він займається в школі козацького гарту імені Данила Нечая і цікавиться всім, що стосується української культури і традицій. Хлопець разом зі старшими товаришами зібрав інформацію про традиційне і святкове козацьке харчування. І деякі з цих страв підготував для виставки.

– Взагалі козаки їли те, що могли вполювати чи зловити. Серед традиційних страв – куліш (за особливими козацькими рецептами), дуже смачний борщ, пшенична козацька каша, – нагадує Андрій Івасик.  

Єврейська маца і молдовська бринза

9-класник Назар Олійник з Томашполя прихопив з собою не лише українські страви, але й наїдки інших народів, які проживали і проживають нині в його місцевості: євреїв, поляків, молдованів і росіян-старовірів 

– Наприклад, у росіян-старовірів кухня була досить простою: щі, супи, каші, Наше містечко традиційно було єврейським, тому зараз я привіз мацу, яка готується виключно з води і простого тіста, – розповідає Назар Олійник.

9-класниця Антоніна Яремо з с. Серебрія (Могилів-Подільський район) підготувала Пасхальний кошик для освячення, вареники і незвичну бринзу. Всі роблять її з овечого молока, а ця була з коров’ячого. За словами юної дослідниці, виходить анітрохи не гірше.   

– Наша подільська кухня поєднує в собі багато інших кухонь. В першу чергу це єврейська і молдовська. Ми мешкаємо біля кордону з Молдовою, і в нашому селі мешкає чимало молдован. Тому не дивно, що у Серебрії чудово готують традиційні страви цієї сусідньої країни – зокрема, мамалигу і бринзу. Наприклад, бринза, як фірмова страва, присутня і в меню всіх наших ресторанів і кафе, і в арсеналі кожної господині Серебрії, – підкреслює  Антоніна Яремо.